Moj internet dnevnik
zodax
Blog - travanj 2008
ponedjeljak, travanj 21, 2008
Danas sam Vam se malo gledao sa TIMOM - mojim lokalnim. Bila je i kraljica u sklopu procesa mirenja.
Prvo smo došli do pravnog savjetnika koji je nas je obavjestio o razlozima sastajanja, i po mojemu sudu, to ne napravio, poprilično korektno. Toliko da nisam imao primjedbe na zapisnik. Dakle razlozi su bili: pokušaj posredovanja i ( ne)plaćanje alimentacije tj. pritužba na neprimanje alimentacije.S tom alimentacijom još nisam načisto ali o tome ću malo kasnije.
Dakle, kraljica i ja smo, svaki pojedinačno izložili da smatramo da su bračni odnosi trajno i nepopravljivo narušeni te da smatramo da je nepotrebna intervencija u tom dijelu.
I onda smo došli, pitanje alimentacije.
Dakle prema privremenom dužan sam uplaćivati 1.700,00 Kn na žiro račun kraljjice od 20.03.2008 godine, što nisam napravio. Istina bog, kraljica i ja se nešto dogovorismo ali napisasmo drugo ( radi njene zaštite ) pa će mi se isto obiti o glavu. Dakle kraljica je dala prva iskaz o svojim prihodima i izjavu vezanu za primitak sredstava s moje strane.
Onda sam ja to isto napravio.
Na moju primjedbu da sam djetetu davao novac i druge stvari ( roba, knjige, marenda,...) odgovoreno mi je da je sve to onako ljudski je li, da ja djetetu nemam šta kupovati ni davati novac nego da sve to mora mama davati djetetu a ja mami.
Eto dragi roditelji, Vi ne smijete djetetu kupovati ništa, neka Vam dijete bude gladno ili žedno, boso ili golo, neka nema ni jednu igračku, knjigu, ništa. Sve će to onaj roditelj kojem je djete povjereno na skrb. Jer ako kupite osim sponzorskog iznosa kojima sponzorirate bivšeg partnera ono što namjenite djetetu jer smatrate da mu je neophodno, Vi ste, dragi roditelji, budale. Imate li ili nemate, potrošite li išta na dijete - VI TO NE SMIJETE.
To Vam je ljudski, a sponzorski ugovor morate poštovati jer ljubav nije samo u viđanjima već  i u želucu. S tim da Vi ne smijete puniti želudac već morate korisniku sponzorstva  ispostaviti zahtjev za materijalom za punjenje želuca malodobnog djeteta.
E sad ako ne date, onda ste izloženi krivičnom gonjenju ali pored toga za bližnju i daljnju okolinu ste svinja koja djetetu ne da jesti, ne da za izlaske i igračke što ustvari i jeste.
Ako date, onda ste idiot jer plaćate korisniku sponzorstva da osigura navedeno a Vi možete samo zatražiti povrat jer ste nečovjek, ludov  i raspikuća.
Ono što mi je, osobno, najbolesnije u tome, žmirenje pred elementarnom logikom jer što će meni hlače 42, ja nosim 50. To negiranje roditeljstva. Odlučio sam da upoznam malog miša sa time.
Sve će mu od sada kupovati kraljica. Dobro neću jer sam malkice ljut i stavljaju me u situaciju - ečovjek ili idiot. A nijedna opcija mi se baš nije privlačna.
Potpisasmo zapisnik i onda pravni zastupnik da sugestiju da barem platim dio kako ne bi došlo do kaznenog progona. Malkice sam razmišljao o tome i, u stvari, to je jedino kvalitetno što je čovjek predložio da se ne trgamo po sudu. Mada kraljica ima vjetra pa osim što me optužila da sam lažac te da je malom mišu osobno dala za autobus 12 Kn ( koje je dobila uvijek, kad ih je dala) i ja sam se u jednom trentuku zaletio, ustvari u 2.
Kad ju je pitao o prihodima, rekao sam joj da ne mora ništa govoriti što je eventualno može teretiti pred nekim drugim tijelom državne uprave. Drugo zaletavanje je bila izjava da ne govori istinu o svojim prihodima, što imam dokaze, ali sam to povukao nakon intervencije, da zbog budućih odnosa ( roditeljskih ) ne dižem tenzije tako da to nije išlo ni u zapisnik. Jedino mi još bilo simpatično što kraljica nije željela navoditi ime svog partnera s kojim živi. Ne znam razloge, ali mi je bilo simpatično.
Je super, ja nju obavještavam, ona meni ni a, ni be. Nema ni za poruku na mobitelu. Nema za prijevoz malog miša. Ona je jadna i bez novaca a ja sam zlikovac iz bogate fameje, slatki mali bogatašić, kako me je znala nazivati. Ali ja nisam nečovjek a to što ona to ne plaća to vam je izraz - jednakopravnosti i brižnog roditelja koji se iz petnih žila trudi da dijete ima kvalitetan odnos sa roditeljem kojim ne živi / ex partnerom.
A tek opservacije i ispitivanje o prihodima. To mi se desilo pred soc.radnikom. I to sam mu otvoreno rekao. Na osnovu mišljenja tima čijeg je i ona član pitao sam je - kako je mogla? Pa sud će, mi samo.....i sve ostale isprike koje su navedene na svima sajtovima. Uglavnom nakon mog životnog rezimea žena nije odgovorila zašto je dala potpis kojim je svoje profesionalnost  i kredibilitet stavila u obliku potpisa - na mišljenje. Jedino je bilo to da je stručnjak za mentalno zdravlje bio presudan jer je on radio sa djetetom, kraljicom i sa mnom.
Dakle ispričah svoj životni put što je najvjerovatnije učinila i kraljica. Pa smo se - đorali. Ona kod socijalne ja kod stručnjakinje za mentalno zdravlje. Ona me je pitala, po mom mišljenju, mogućnostima pomirenja, našim odnosima koji su prethodili braku, vremenu braka, rođenju djeteta i kasnije te razloge raspada bračne zajednice.
I sve sam ja to uredno otalambasao....te sam zamolio za pomoć i kvalitetniju obradu djeteta i kraljice.
Dijeteta u smislu da kad kaže - ja neću, istraži stvarne razloge njegovog negativizma a kraljice u smislu potrebe konstruktivnog i kvalitetnog odnosa  prema drugom roditelju tj.meni.
Onda je ona meni objasnila napredak - prvo ništa, ona jedan sat, pa onda jedan sat i dan i pol preko kraja tjedna. Tih dan i pol vam na CZSS-u Labin zovu vikend. E sad, svi Vi idioti - viken vam je od subote u 11.00 do nedelje do 17.00. Veliki duh je progovorio - HAUGH.
Uglavnom svoje su otaljigali, kao i kraljica i ja. Napravili ono što je sud tražio. Jedino mi nisu naveli kriterije koje su upotrijebili da donesu onakvo zločinačko mišljenje. Toga Vam nema, ili barem ja nisam uspio saznati, barem za sada.
Nisu ni preložili kakvu stručnu pomoć u smislu uspostavljanja kvalitetnog odnosa prema djetetu ni jedan prema drugome. Kad sam ih upitao zašto potičnu konflikte i daljnje sudsku borbu, po njima oni to ne čine.  Kad sam ih zamolio za pomoć u uspostavljanju kvalitetnog i konstruktivnog odnosa mene i malog miša , oni će.....nešto, negdje, nekad. Samo kada i šta, ne zna se. Đekna još nije umrla. Sud će...netko hoće.
Do tada, kraljica će, najvjerovatnije pokušati naoštriti zube na mojim mesu mada nikad nisam bio najzahvalnija lovina. Mršavac sam s puno kosti. No vidjećemo. Najžalosnije mi je u svemu što je nitko ne savjetuje, osim onog dogovorite se, koje njoj na jedno uho nutra na drugo van da se stvarno dogovara. No ona smatra da je u superiornoj poziciji pa da će moći glodati starog muhokomarca. Rasplet ćemo vidjeti. Mada ( vražji nemreš ) i slijepci su rekli - vidjećemo, pa nisu progledali.
Druženje je bilo superička, mada sam skoro izostao jer je mali miš bio toliko indokriniran da nisam želio inzistirati na takvom susretu već je dogovor bio da ćemo on i ja šetati po P. I fakat smo naletili na DQ i Imanade. Onda sam pitao da li bi bilo OK da popijemo jedno piće s njima s čim se složio - i tako smo se međusobno upoznali ( oni i on ). Onda su stvarno došle babe i ....proveli smo prekrasno popodne te je svima bilo žao što nije bilo više vremena. 
Nemrešova skepsa u obliku komentara na nečijem blogu nije neosnovana ali u ovom slučaju je predikcija nečega. Pa ne idem u krevet sa svakom ženom koju upoznam a ni s frajerom. S nekim poželim imati dublju vezu, s nekim ne. S ovim ljudima sam poželio te se i ja radujem toj roštiljadi ili slijedećem okupljanju. Ako automatizmom gledam na razlike mogu - biti sam. Neću toliko u budućnost. Moram još nešto reći. Ostao sam toliko dirnut gestom koju je maturski napravila. Svaki od nas ljepšeg spola ( šala ) je dobio jednu prekrasno dekoriranu plavu ružu. Toliko je toga rekla da sam uistinu ostao i ganut i dirnut.  Znam da ćeš ovo čitati, i hvala ti na tome i na osjećaju koji si mi podarila. Ja sam magarac i dugo pamtim te se nadam da ću ti moći vratiti. Ne ružom nego osjećajem. Da i ti osjetiš što sam ja u tom trenutku. Još ti jedanput - ono veliko hvala mada mi zvuči nedostatno s obzirom na sam događaj i doživljaj. I jedno hvala svim ostalima koji su mi uljepšali to subotnje popodne i kojima sam, nadam se, i ja njima uljepšao.
Ovo postaje roman, ali moram se osvrnuti na prijedloge koji su bili tu dole u komentarima.
Za Omi, generalno mislim da bi trebalo donijeti nekakov plan, nekakvu strategiju za određeno vremensko razdoblje. I jedno i drugo predloženo mogu biti elementi kojima se prilazi problemu. I jedno nije automatski za odbacvanje jer takva akcija može skrenuti pozornost koju kasnije treba iznijeti kao javnu poruku a ujedno i dati kredibilitet i pokazatelj snage same udruge. To, po meni zahtjeva, timski rad. I to treba ostvariti a ne da se samo razglaba i dešava u uskom krugu ljudi.
Masovnost i demokrcija te iznošenje raznih i različitih mišljenja su uistinu stvari na kojima se može izgraditi relevantan čimbenik u odnosu na meritorne institucije.
Osim toga, ljudima u trenucima osjćaja bespomoćnosti i poraženosti ( ja danas - u poziciji nečovjek idiot ) treba nešto da osjete pozitivu, da nešto ipak mogu napraviti i doprinjeti. Usmjeriti tu pozitivnu energiju i stvoriti dodatnu motivaciju. Ako se zatvoriš u ZG-u i radiš sve sam, nećeš moći s onima iz Istre i Dalmacije ništa jer će nakon nekog vremena oni osjetiti kako i bespomoćnost savladava a i sistem ih melje. Znači razrađena strategija, operativa - i realizacija. Te nakon svega - evaluacija.
Kako neko reče - imao gey pride, sindikalne prosvjede, a gdje su prosvjedi roditelja koji su oteti i otuđeni od djeteta?
Stoga, dajte - skupština, please. I jedan sajt, naš sajt da imamo mjesto gdje se nalazimo i razgovaramo a ne nečiji privatni blogovi i/ili sajtovi vezani za druge. Suradnja da, parazatizam ne.

Podravlja Vas Vaš

Zodax
zodax @ 15:46 |Komentiraj | Komentari: 54 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 16, 2008
Inače nemam običaj tako brzo ali ovo zaslužuje pozornost. Tekst je prenesen sa portala lokalne tiskovine Novifoji.

 

Dan otvorenih vrata u Centru za socijalnu skrb Labin, lijepa je ideja na koju je povodom Međunarodnog dana socijalnog rada došao novi ravnatelj Centra Klaudio Dragovina. No, što se točno dešavalo na Danu otvorenih vrata ne znamo, jer ona su bila zatvorena za novinare, za što ga svakako treba pokuditi. Doduše, na Dan otvorenih vrata pozvan je samo jedan odabrani medij - Glas Istre, iz kojeg smo i saznali za ovo događanje. Kako bi o radu labinskog Centra za socijalnu skrb trebali pisati ponajprije lokalni mediji Novi foji i Radio Labin, nazvali smo ravnatelja Klaudija Dragovinu, koji nam se u telefonskom razgovoru ispričao opravdavši se da je Dan otvorenih vrata sazvan na brzinu, da su najprije mislili da neće ni zvati novinare već putem plakata pozvati zainteresirane, da im je to prvi put da organiziraju tako nešto, da je Glas Istre pozvan na brzinu i slične razloge. Kako se tom prigodom razgovaralo i o zanemarivanju i zlostavljanju djece, odnosno zaštiti obitelji, držimo da je propust to veći i da su naši čitatelji ostali uskraćeni za važne informacije koje su se razmjenjivale među sudionicima Dana otvorenih vrata, djelatnika Centra, ravnatelja ovdašnjih osnovnih škola, djelatnika Doma zdravlja te ostalih organizacija. (E.V.)
zodax @ 11:39 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
utorak, travanj 15, 2008

Nisam umro. Samo se bavih malkice promišljanjima i dubiozama. Pa ću o Pukyju i Mirjanici pa neću. Pa gledam Pukyja i Sanjicu ( bila mi je voditeljica na jednoj radionici )pa ću o tome pa nisam. Pa gledam kako više nema komentara na Očevom blogu pa ne znam ni šta se dešava na nivou RH u borbi očeva za ravnopravnost i pravo djece na oba roditelja. Pa nisam dobio plaćicu pa nisam platio alimentaciju ( mada sam djetetu davao za gablec i sve ostalo ) ali kraljici nisam poslao novac. Pa čitam kako nemres diže ovrsni prijedlog i kako se i njemu na blog javio netko poput mojeg ex šogora. Čitam SNP, i njene dubioze oko exterijera i interijera.
Osobno mi je vrlo drago da se razvio razgovor na temu skrbništva tjedan-tjedan, i volio bih upozati i Omi i pahuljicuzg . Ma kvragu, sve bih vas volio uživo upoznati.


Kako nisam platio ovaj mjesec, kraljica je odlučila „to the letter“ provoditi sudsko rješenje koje je u nesuglasju sa našim usmenim dogovorom. A ja sam umoran od moljakanja i pokušavanja objašnjavanja kako je nešto važno za malog miša, kako ne možemo dozvoliti neke stvari. A mali miš? Ponosno me zove, pa ja njega nazovem, da on ne troši, kao i kraljicu uostalom, da me izvjesti o sve boljim ocjenama koje su posljedica njegova rada ali i odnosa kraljice i mene. i onda normalno, osjeti prostor i uleće kao bolid u utrku....kako imati što više vremena za rondanje s frendovima, i kako se ne umivati i prati zube, i sve ostale divne stvari koje 13-godišnjaci žele, roditelji bi im trebali reći ne, tako ne može ili ne bi trebalo, a roditelji koji se razvode a nisu raskrstili s nekim stvarima u želji da racionaliziraju vlastite stavove kompenziraju sa interesima djece. Pa dijete kratkoročno profitira a dugoročno puši. Ma sva sreća na svim dobrim savjetima i savjetnicima koji nas okružuju. Još kad je prisutno uvjerenje da ste pod nečijim utjecajem i plešete kako on svira....kako se to zove....projekcija?

Šteta što je ona odlučila vezati odgoj djeteta uz mjesečnu nadoknadu, ali šta se može. Mogu to usporediti kako na Mikica kaže ( ona Pukyeva) ja želim da se zna šta je moje. Jebote, gdje smo stigli. Vezujemo majčinstvo uz količinu love. Po meni, svi koji to podržavaju i zastupaju, rade od žena jeftine ženturače koje će kriviti pri razvodima svoje muževe da im nisu omogućili da profesionalno dostignu svoj zenit. Pa neka đubrad ( penisonosci ) izvole kompenzirati u jedinom platežnom sredstvu koje je zajedničko. Nofcu. Ma nije ničudno što je demografija kakva jest kao ni broj brakova.
Kazala mi je da je i isprintala blog da bi mogla vidjeti koliko sam je vrijeđao i nipodoštavao. Kako sam o njoj ružno govorio, ne bih se začudio da to iznese na sudu. U koju svrhu znati ću vam reći ako dođe do toga.


Sud, ah, sud. Ipak ćemo završiti u fajtu. K vragu. Taman sam pomislio da će se ovo sve normalno odvijati. Odlučio sam čvrsto da se sam zastupam jer moj odvjetnik nije zadovoljio moja mjerila. Koja su to ? Kad se odvjetnica kraljice poziva na sudsku praksu i mišljenje centra nije argumentima skrenuo na nekompetenciju centra i njegovih djelatnika kao ni na sudsku praksu čije statistike navodi a koje se odnose prije no što su sudovi  zakonskim izmjenama počeli provoditi odluke.

Dakle opet na početku, defenziva. Pa malo proučavam pravnu terminologiju, pa uzance, sudske postupke, razlike aglosaksonskog i kontinentalnog prava, kada se fokusirati, na šta, kada upućivati prigovore, kada predstavke, kada dokaze.

Uglavnom spremam se kao da sam na praktičnom pravu. Mislim biti će uistinu zanimljivo.

Dopisujem se s ministarstvima evo upravo spremam zahtjev da mi se dostavi procedura i propisani postupak kao i elementi pri određivanju podobnijeg roditelja za skrb. Da li ću to bit ja ili kraljica ostaje da se vidi ali nemam straha dok nasuprot imam pravnika koji se poziva na sudsku praksu i na rasprave dolazi nespreman a podsjeća me na one ljude u životu koji su ograničeni ili nespremni u životu pa se uhvate za ono što znaju, u njenom slučaju Centar je rekao, a na ostalo reagiraju agresivom ili vikom. Po onoj Gebelsovoj, što je veća laž to ju je lakše prikazati kao istinu i laž ponovljena više puta neminovno postaje istina.

Pa da vidimo šta to doista igra na tim sudovima. Bukačenje ili argumentacija.

A uostalom umjesto da plaćam pravniku svaki put ću malog miša odvesti u banku i na račun ( njegov ) a pod mojim imenom ( jer je krajica za sada privremeni a ne želim da raspolaže s tim ) pa ćemo uplatiti nadoknadu. Da i on vidi koliko je blesavo raspravljati se sudski. Je za sada će mu biti super, jer će dobivati lovu, ali neće moći raspolagati s njom do 18, ali se nadam da će nakon te 18, negdje u budućnosti ipak stati pa razmisliti i reći – pa kvragu, stari je toliko love dao meni umjesto za advokata, koliko je onda stara dala, pa šta nije to glupo....opet lekcija ali je netko rekao ...roditeljstvo nije natjecanje u popularnosti. Mali miš mi je, kao i svaki dječak koji postaje dečko, sprašio cijelu bočicu aftershave-a. E sad treba razjasniti da prskanje aftershaveom nije isto kao i održavanje osobne higijene. A miris i smrad daju – lošu kombinaciju.

Farfalina i Nika me zaj..... iz večeri u večer. Nika je opaljena na griz što Farfalina često jede navečer. Baš zadnjih dana lupa tatića u leđa u krevetu kao da govori – hey, stari što me pritišćeš( kad se Farfalina privije uz mene )? Inače je neka noćna ptičica a pri tome i izuzetno živahna. No odbrojavamo dane....između 45 i 60.....ako mi još netko priušti ovoliku količinu sranja kroz koja sam prolazio i prolazim, radim vazektomiju, i prijavljuem se u samostan te zavjetujem na vječno suzdržavanje od sexa. Ili ću promjeniti orijentaciju. Još uvijek sam otvoren za prijeloge.

Ovaj tjedan se organiziran nekakovo druženje za IŽ roditelja i roditeljaca, što mi je osobito drago, da upoznam i one koje još ne znam face – to – face.

Možda složimo nekavu akciju i pomak unaprijed jer mi se čini da je pozitivni element i energija koja je postojala u udruživanje i zajedničke napore propada. Razbija se u predgrađima Zagreba. Mora da je neboderi blokiraju. Ideja ima, realizatora ima a ako ih nema onda smo svaki u svojoj bori i svom svijetu. Za početak bi bilo dosta i istovremeno postavljanje transparenata poput onih koje postaviše tate u Bosni i Zg-u i napisaše u Rijeci. Vidjeti ćemo. Više ljudi, više ideja. Bitno je da se pozitivna energija pretvori u koncentrirani efektni učinak i usmjeri u društveno pozitivni pomak za našu dječicu.

Osjećam zadršku priložiti svoj kredibilitet u svrhu promocije ljudi čije mi je djelovanje, u najmanju ruku, nepoznato kao što mi je i modalitet rada stran. Tako da sam vezano za podružnicu u Labinu udruge ostao na nivou da zainteresirane upućujem na sajt udruge i predsjednika udruge.

Ujedno sa mojom omiljenom mladom majkom – Neviom – o vječnom pitanju – muško ženskim odnosima – da li me voliš i želiš li imati djece?

Moram priznati da mi je zadnje dane, uz SNP,  uljepšavala Bettyboo. Nakon što je završila sa pjevanjem.....pogledaj svoj dom, anđele...... kada sam redefinirao vlastitu nesreću i potrebu jačeg aktivizma u zaštiti djece....počela je sa tako krvavim stvarima da sam se nasmijao više no jedanput.

Stoga se radujem svima koje ću vidjeti ovaj vikend.  A one koje neću...ima vremena....naći ćemo se na ovom vinu ili pivu. Na kraju krajeva, stiže ljeto..pa će i kontinentalci prema Jadranu.....

 

zodax @ 14:50 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 9, 2008
Katastrofa!!!!Izuzmemo li sve što se na razgovoru događalo, najgora je odluka ili kako su oni to nazvali "dogovor" koji je važeći do pravomoćne presude o razvodu.
Kćer će biti tjedan dana kod mene,tjedan dana kod bivšeg sa tri puta viđanja sa drugim roditeljem koji su fiksno "dogovoreni".
Nametnuto od dječjeg psihologa koji je na moje pitanje : a ne bi li ,po onome što ste zadnji put rekli dijete trebalo imati neku bazu i ovakav način za nju nije dobar...njegov odgovor: pa onda se drugačije dogovorite da se možemo dogovorit ne bi bili tamo!!!
Uglavnom užasno ljuta jer je očito da se socijalna okreće kako im paše a ne rade u interesu djece.jednom je dobro jedno drugi put drugo.
Uz to ide i roditeljski nadzor.
Inače,bivši se tamo deračio,vrijeđao i srao.mene nazvao patološkom lažljivicom,moje roditelje nesposobnima (naime,otac je po novom alkoholičar,a majka psihički bolesnik) i šta da čovjek radi?
žena (pravna savjetnica) mu je pokušala reći da je biološka potreba djeteta da bude uz majku do 3 godine osim u slučaju da je majka alkoholičarka, narkomanka ili psihički bolesna.njemu to nije doprijelo do mozga.Najgore od svega je što će sad kćer biti rastrgana na sve strane....
Dječiji psiholog je čak,mogu reći i prijetio,da ako se mi ne možemo dogovoriti da će kćer završiti u Nazorovoj
Zvala odvjetnika koji je rekao da i inače ima puno problema sa CZSS, jer nemaju pojma kaj rade i da mu nije jasno zašto postoje (s tim se slažem).
I sad je moja kćer osuđena na tjedan-tjedan dok se ne završi parnica....
UŽAS!!!!

Nisam si mogao pomoći ali iznosim post jedne majke i njenu percepciju problematike. Post sam iznio u cjelosti sa željom da ne bude da sam nešto ispunio. Mislim da bi ovaj centar trebalo pohvaliti i dati mu podršku.


zodax @ 12:09 |Komentiraj | Komentari: 35 | Prikaži komentare
utorak, travanj 8, 2008

Situacija koja mi se dešava je poprilično atipična. Većina mojih sugovornika ima djecu koja su dobi do 10 godina dok sam upoznao jednog tatu ( rolada ) koji ima klinca godina kao i mali miš. Pretpubertet a ja bih rekao pubertet.

Dok je kod djece manjih uzrasta još sve poprilično jasno te se znakovi manipulacija i zlostavljanja mogu lako isčitavati ( u svakom slučaju lakše ) kod teenagera ili predteenagera stvar postaje malo škakljivija. Na kraju krajeva, i zakon određuje da se klinca ili klincezu stariju od 13 godina pita za mišljenje s kojim bi roditeljem radije živjelo.

Rolada je u svojem zadnjem postu opisao problem s kojim se susreće a susretao sam se i ja. Međutim u danima mira i spokoja, nje bilo problema. Kraljica me podržala, zajedno smo odredili pravila, i mali miš se u njima snalazio sasvim dobro. Mislim tu na spavanje četvrtkom na petak i nedeljom na ponedeljak kad je naš vikend.

U jednom trentuku, kraljica je dala malom mišu na volju da odlučuje kad će biti s tatom izvan navedenog vremena privremenim sudskim rješenjem a koji zadire u ono što se usmeno dogovorismo. I nastaju problemi. Naime, ja živim oko 5 km od mjesta gdje je majka a važna činjenica i ona koja nas razlikuje ( roladu i mene ) jest da za naše klince lista prioritetnih osoba ide ovako:

1. Prijatelji

2. Roditelji ( mama i tata )

3. Ostali

Kod djece mlađe dobi mama i tata su sve, glavno i najvažnije dok se kod teenagera prioriteti mjenjaju. A pošto se mijenja i odnos prema autoritetu, neusklađenost roditelja dovodi do interesantne pojave i potencijalno opasne. Mi ne možemo očekivati da će takvo dijete imati poštovanje prema Vašoj ulozi roditelja a ujedno je premalo da bi ste mogli rezonirati i očekivati da prihvati i pokuša shvatiti da je važno da se kod njega gradi odnos prema ( drugom ) domu i drugom roditelju. njemu je najvažnije da otaljiga s frendovima u neke samo njima ima znane aktivnosti. Škola? Ma ima vremena  (ali ga uvijek ponestane ). Obaveze ( ma hoće, ali uvijek ostanu neizvršene ). Zabava ( može i karte i đitra, i šah, i košarica ili bilo što drugo ali' više vrijedi 5 minuta sa X i Y-nom nego svo vrijeme s fatherom ili motherom ).

Uvjerenja sam da su roditelji ti koji zadaju granice i vlastitim ponašanjem unutar dogovorenog formiraju i određuju ponašanje djeteta u budućnosti i zreloj dobi.

Ono što se meni desilo bio je klasičan pokušaj ucjene i manipuliranja od strane teenagera. Farfalina je to, naknadno nazvala, manipulacija roditelja. Nevjerovatno ali 3 sata sam pokušavao s njim razgovarati o drugom domu i svemu ostalom. Nije bilo prihvaćanja s njegove strane mojih argumenata a rješenje kaže nedelja do 17.00 sati. Da ne zaboravimo da su nam ostali kemija i hrvatski. Nazvali smo kraljicu a ona je rekla kako on hoće. A on hoće, talalajku. Bez obzira na sve, rekoh kraljici da smatram da bi on trebao ostati kod mene večeras a ona je, jer je imala pored svega i glavobolju, rekla neka napravim šta hoću jer ionako ja radim kako ja hoću.

Nakon toga odvalili smo kemiju i 'rvatski. Ponašanje malog miša se stubokom promjenilo prema normali a onda je krenulo nešto s čim se još nisam susretao, barem ne tako očito i otvoreno.

„ Ako ja popustim ( mislio je na ovo spavanje četvrkom i nedeljom, dolazak u petak kad je naš vikend)  hajdemo novac koji ćete ti i mama dati za advokate ( jer smo ranije govorili o tome da je važno što se dogovorimo mama, on i ja ali da ja neću robovati papirima i ako me papir spriječava onda ću poduzeti sve da izmjenim taj papir a to će samo koštati i mene i mamu te mi, koji plaćamo nemamo koristi od toga, već pravnici i RH ) umjesto toga kupovati nove igrice i ostale stvari.“

Dakle, pazite situaciju. On popušta. On meni – poklanja – vrijeme. Da nije tragično bilo bi komično. Ali dijete ima toliki prostor da manipulira. A kako ćete mu reći da je vrijeme za školu i učenje matematike, informatike ili bilo kog predmeta? Mislite li da će on dragovoljno to raditi ili ste Vi tu kao korektiv koji će ga usmjeravati da je to manje važno njemu sada ali da će o odrediti mogućnost njegovih izbora u odrasloj dobi. Mi kao roditelji se borimo za naklonost i pravo da odredimo granice našoj djeci, borimo se za pravo da spasimo našu djecu – od njih samih. Normalno da je ljepše ( njemu ) klatiti okolo sa kompanijom a ja sam tu da se pobrinem, mic po mic , da shvati da je, ipak, potrebno i učiti pa se zabavljati. Ne smijete vikati, ne smijete prijetiti, ne smijete se pozivati na autoritiet. Meni takvo što na pamet ne bi palo, stari bi mi odvalio jednu da bih se sav izokretao. Ali on ima mogućnost požaliti se drugom roditelju i reći mu da ga onaj prvi – tlači.

I sad, odgoj djeteta. Zaključio sam, mada sam i prije to znao, ali tek sad, u ovakvoj situaciji sam shvatio koliko ja važnost da se i drugom roditelju omogući kvalitetan i kvantitativno dostatno vrijeme sa djetetom. I od kolike je presudne važnosti odnos bivših partnera kao roditelja.

I od kolike je važnosti da se to ustali u društvu, sudskoj praksi i radu CZSS-a. Jer sve ostalo od te djece stvara male manipulatore koji će prema trenutnoj listi prioriteta ( a na njoj u toj dobi niste na vrhu te ćete biti sve niže i niže ) koju će kasnije ošamarati život i društvo granicama, ne Vi, jer Vi ste svoje propustili. I možete se samo moliti da je to sa što manje posljedica.zodax @ 13:43 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
petak, travanj 4, 2008
Dešavalo se mnogo zadnjih dana. Međutim jedna stvar je zaslužila veću pozornost nego što su trenutne stvari u mojoj blizini i bez obzira koliko me čohaju. slijedećim postovima ću se osvrnuti na njih ali zasada....pošto ja ne znam tako uređivati blog a i nije moja informacija želio bih svima skrenuti pozornost na blog Bettyboo.
Podjelite ovu potresnu priču djevojčice Talee koja nije dobila priliku ne imati OBA roditelja već su je neobrazovanost, neljudskost, bezobzirnost i sve one loše ljudske karakteristike u pandanu CZSS-a u toj divnoj, demokratskoj, punoj evra Njemačkoj.....
...sjetite je se....i svaki put sjetite se zašto netko od nas ovo radi, zašto je dosadan, zašto trubi o pravima djeca.

Da ne duljim......čitajte bettyboo  i čitajte o maloj Talei.
zodax @ 18:06 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, travanj 1, 2008
Kažu da svaka stvar ima dvije istine. Ako pričamo o mojoj i kraljičinoj priči, početku, sredini i kraju najvjerovatnije bi slušalac pomislio da se ne radi o dvije osobe koje opisuju iste događaje. Kad i treća počne pričati svoje viđenje onda to postaje tlaka.
Jučer sam spomenuo da mi se pojavio moj bivši šogor čiji sam komentar - zbris'o.
Zašto? Njemu možda nije jasno, ne znam šta je ni koliko čitao ali u svojoj želji ( pretpostavljam ) da i on kaže šta ima i zaštiti sistericu stavlja mene pred dilemu.
Da li da se odmaknem od teme bloga a to je pravo djeteta na oba roditelja? Da li da uđem u verbalistiku sa individuom koja je isto bilo dio mog života ( svojevremeno ) i uzimala si pravo da se u taj život miješa ( mada ja sebi nikad takvo pravo nisam uzao ) i da iznosim kronologiju mog viđenja odnosa s kraljicom? Da li da ga uvjeravam njega ili ikoga drugoga da ja vidim drugačije stvari? Da li da mu pokušam objasniti  ( i ukazati ) da su stvari, ipak, malo drugačije?Da li da ikoga uvjeravam da sam ja onakav ili ovakav? Da li da mu uopće posvećujem pažnju?
Pa nakon 10-tak godina i u ime naših ( mojih i njegovih ) međusobnih odnosa odlučih se za - jedan post. Ja, ne želim i neću, govoriti kakav je on, i šta napravih za njega svojevremeno. Neću se bacati blatom na njega. I  ovdje neću govoriti o lijepim ni ružnim stvarima koje imadosmo kraljica i ja a ne tiču se malog miša. I neću se dozvoliti uvući u blaćenje ikoga da bih ikoga uvjerio ili uvjeravao u ispravnost svojih misli i tvrdnji i postupaka.
I neću si dozvoliti više vremena trošiti na nekoga koji i dalje ima potrebu mješati se u tuđe odnose valjda kao neki zaštitnik čak i kad taj netko, vođen nekim svojim motivima, ne raspravlja o topicu već smatra da bi NJEGOVO viđenje moralo biti iznjeto.
Pa neka bude. Izbrisao sam komentare jučer - treći greškom. A danas samo dva jer se dupliraju i nepotrebni su ( copy/paste ) - zadnji sam ostavio da stoji i neka stoji.
Svi ćemo mi, jednog dana, okretati se na svoja djela.
samo bih predložio da ako netko već želi suditi o blogu pa neka ga pročita i pokuša razumjeti prije nego svoj agresivizam upucava u metu koja odbija biti meta.
Eto toliko.

zodax @ 22:50 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare