Moj internet dnevnik
zodax
Blog - ožujak 2008
ponedjeljak, ožujak 31, 2008

Malo sam zašteketao. Štono bi neki rekli malo se zamslih o mojm piskaranjima o tome s kim sam se posvadio od fotelje preko TV-a do zahoda ( i to ne zapada ) već klozeta. U međuvremenu sam pratio malo češće medijski blog gdje je jedan od zadnjih postova namjenjen Ani Magaš, odluci o pomilovanju, Sarnavki, njenom djetetu i CZSS.u te emisiji na HTV-u. Ujedno je i kraljica pročitala dio bloga i izrazila negativizam te me nazvala jadnim i patetičnim i rekla da bi i ona mogla puno toga za reći kako sam je prevario i vrijeđao, maltretirao, nisam bio dobar muž 10  godina a onda sam još napustio vlasitu obitelj. Ili kako to iznosim na netu svoju intimu, uglavnom u tom stilu. Sere joj se od ovog odnosa farfaline i mene to je toliko jadno. Imala bi i ona puno toga za reći ali ona to ne radi ( barem ne na netu ). Šta me nije sram? Isčitala je samo kritiku na svoje ponašanje i iznošenje međusobnih odnosa u negativnom smislu potpuno zanemarujući one dijelove u kojma sam spominjao i njene pomake koje su rezultirale mirom i spokojom djeteta. Ona povezuje naše odnose sa odnosima prema djetetu, ne želi ni uzeti u obzir da je bila emocionalni zlostavljač i manipulator. Ona nije takva. I gotovo. Ja sam džukela koja je napustila dijete i nju pa sam se sjetio nakon 3 godine biti tata. I koliko je ona pokazala dobre volje a ja samo mutim vodu.

Po mom mišljenju, odrekao sam se dijela kvalifikacije skrbnik a pokazao sam i dobru vjeru jer sam pristao da u rješenje uđe ono do 20 sati. Skupa sa alimentacijom jer kad je mali kod mene onda mu ja dajem i hranu, i struju i oblačim ga i perem ga i dajem mu za marendu.Što se tiče ostalog svako ima pravo na svoje mišljenje pa čak i ako je kontradiktorno s mojim.

Ujedno stiže reakcija na moje prethodne akcije ; saslušanje, zahtjevi i policija kao i njene rješenje ; sudsko rješenje i ostalo.

I ćopila me dilema. S malim mišem je, za sada, sve OK. Međutim sukladno sudskom rješenju koje sam dobio upisali su vikende od subote od 11.00 – do nedelje do 17.00. Ne znam da li me tu neko mrzi ( možda zapisničarka ) ali to je privremeno rješenje suda s time da se tužba obustavlja i upućujemo se na centar na mirenje i posredovanje. A ostala kvalifikacija tipa dijete se povjerava majci na odgoj i skrb. Uglavnom čitajuči to rješenje baš sam se osjetio povrjeđenim. Da li mi to lupa ego iz pozadine ili ne, ne znam, ali ono što znam da meni netko to pokaže a da se ne radi o meni to bi mi djelovalo svjetlosne godine od jednakosti i zajedničkog odgoja djeteta.

I onda, želja da se istjera mak na konac. Uz koje posljedice? Iz svega do sada dobijenog i viđenog od razno raznih ovo se može konstatirati kao pomak u dobrom smjeru. Farfalina kaže da ne zna ni jednog tatu kojem nije dodjeljeno skrbništvo a da njegovo dijete ima pravo provoditi toliko vremena s njim ( srijeda od 12.30 – spavanje – četvrtak od 17 – 20 ( tu je predviđeno spavanje ) i svaki drugi vikend od subote od 11.00 – nedelja do 17.00 ( od petka popodne + nedelja predviđeno spavanje ).

Ja si opet mislim da sam pristao da se tako definiraju stvari u cilju postizanja sporazuma i pristao na navedeni kompromis. Na koji je i kraljica pristala. CZSS je dao mišljenje od 1 sat tjedno, sud je  bio sklon prihvatiti mišljenje centra a opet i nije tako da ne znam kako bi to kvalificirao jer je ipak donio drugačije odluke a i postupao je da se dođe do nekakvog dogovora umjesto produžetka spora. Da se nije suglasila vjerovatno bi to bila neka kombinacija svega ali manje no što sam dobio ali više što je centar predložio.

Na kraju bi naje.....mali miš koji bi ostao bez tate.

A onda opet, čitam šta prolaze drugi roditelji. I mislim kako je pomak u malom smjeru ali je korak doista malen i nijednom roditelju neće pomoći.  Nisam se probio kroz sistem i donio krucijalne promjene. Plivao sam unutar njega, kraljice i postigao da moj sin ima pravo na oba roditelja.

Nekako mi se ne čini dostatno a opet, bojim se. Jest da je sada sve crno na bijelo ali se kraljica može i predomisliti pa početi inzistirati na vremenima ( na što sam ja pristao ). Znači da je sve postignuto kombinacija njene dobre volje i sudske procjene. Da li bi nekom roditelju značilo da je u sudskom rješenju stojalo da :

 

 Članak 99.

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

Da li bi nekom roditelju značilo da piše : podijeljeno pravno skrbništvo. Da li bi neko roditelju značilo nešto da sud izuzme CZSS iz procesa odlučivanja i donese mišljenje na osnovi procjene i razmišljanja nekog drugog stručnjaka i autoriteta?

Što se tiče moga bloganja, privatnosti i kraljice zaključio sam da je moj život samo moj i da ja odlučujem šta ću i kako raditi s svojim životom. Vi koji pratite ovaj blog ste moji sugovornici a neki od vas i prijatelji. Vašim komentarima filtriram i kanaliziram i emocije i mišljenja. Vi mi, na svoj način, pomažete da donosim kvalitetnije odluke kao roditelj i kao čovjek. Čak i kad su vaši komentari idolentni i u suprotnosti sa mojim stavovima daju mi dodani element ili kut sa kojeg sagledavam situaciju ili postupak.A kraljica je majka našeg djeteta ali više nije ni moj partner ni nitko tko ima utjecaja na ikoji segment mojeg života koji se ne tiče djeteta.

PS. Čestitke nemresbelivit-u , kojeg rado pratim i sa kojim volim razmjenjivati stavove, za izbor u blog mjeseca. + čestitke rainmanu na izboru za blog dana.


zodax @ 13:25 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 27, 2008
Eto jedna kratka.
Danas me ujutro zvala gđa iz MUP-a. Nisam se javio na prvi poziv jer spavam pa je farfalina preuzela ( ona je ionako kavokuhač ). Javim se ja nakon 2 sata :
"Dobar dan, ja ja Dejs na telefonu, izvolite, trebali ste me?" -
A gđa. ( ili gđica ) će:
" Dobili smo pismenu prijavu, pa ako možete u 13.00 doći u PP Labin."
- " Ne mogu prije 15.00 " - na to ću ja.
- " Dobro, onda u 15.00." - ona će.
Ton glasa je bio onako sladak kako se bi se reklo, na nivou - dođi, dosado koja maltretira jadne czss-ovce i prozivaš ih JAVNO pogrnim imenima. Sada ćemo mi tebi pokazati. Priznaj, jesi Zodax? Priznaj, jesi pis'o? Priznaj sve.....da te gonimo....
Ja si samo mislim da je tako ažurno reagirala kada sam joj dostavio predstavku. Ali ne, ja sam pokušavao doći do te gđe. ili gđice punih 15 dana prije no što napisah predstavku.

Možda sam si samo umislio ili krivo protumačio. Niš' budem vam rekao šta je bilo kad se vratim, ako se vratim jer postoji mogućnost da nas, roditelje koji se bore za prava djece na OBA roditelja a imaju penis, institucije sistema smatraju osobito destruktivno agresivnima i kao takvima nije na mjesto na ulici.
E sad, da smo kolektivno opalili žalovanu za jadnim vračarama i vračevima.

A Vi, koji ste se nuđali da idete sa mnom u bajbokanu pozivam Vas na izraz potpore tako da smo lijepo cimeri u prdekani ( a možda dobijemo samo novčanu ).

Ajde, nadam se da ću Vam pisati večeras.

Pozdravson svima.


A eto i rezimea:

Mup se oglasio povodom zahtjeva zločinačke organizacije da ispita moje navode.

Ja lijepo dokumentirao i izjavio:

Nema maltretiranja. Odbijam izjaviti ništa više jer je to moje zakonsko pravo. Samo smatram da je sramota da vi i ja trošimo naše vrijeme i naš nofac da bi zločinačka organizacija opravdala vlastiti neprofesionalizam i nereagiranje kad je bilo potrebno.

I to, molim, zapisati.

Nemreš belivit. Mali napreduje, kraljica zanegoduje jer joj nije milo da je maltretiraju a ovi javašluci pokušavajući opravdati sebe i svoje zločine nastavljaju sa maltretiranjem. Možda misle da će se sakriti u tvrdnju da su poduzeli potrebene radnje. O jesu, jesu. Upravo pokušavaju u strahu za vlastita dupeta jedno dijete i dvoje ljudi koji su riješili probleme natjerati da skoče jedan drugome za vrat kako bi imali alibi za svoje neprofesionalne postupke.
Samo se bojim da kraljica, pod pritiskom sredine i obrambenih nastojanja sistema ne bi to popušila.

I na kraju, rekoh, a žena se smije, a vidjeti ćemo se mi još. Ravnatelj centra mi je rekao da će me prozvati zbog natpisa u javnosti. Ona će da je internet javan te imamo slobodu govora i riječi.

I rastadosmo se tako da ipak nećemo u bajbokanu barem za sada. A ove pačvorke iz zločinačke organizacije ću prijaviti za maltretiranje. Tko je glup, ne budi mu drug......

Pozdravson.
zodax @ 13:35 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 26, 2008
26.3.2008 7:57:01 | imanade 
Svi smo mi donqiuchotte .... to je jedini pravi naziv za sve očeve koji se bore za skrbništvo .

Još se kod nas to događa na način da se dobar tata ,bori s lošom mamom (uglavnom se radi o extremima).....a u slučaju da su i otac i majka dobri roditelji , otac nema nikakve šanse.

Čitajuči komentar mog dragog kolege imanade , osjetio sam poriv duboko pogledati u sebe i svoje postupke koje sam provodio i proveo te koji su rezultirali stanjem kakvo jest sada.
Da rezimiram. Moj 13-godišnji sin je 3 dana u tjednu kod mame, 2 dana u tjednu kod tate, naizmjenično vikendima i praznicima. Odrekao sam se počasne titule SKRBNIK i kao posljedicu tog plaćam 1.200,00 Kn mjesečno. To je rezultiralo da je dijete - u svim segmentima svog života - pokazalo i pokazuje pozitivne pomake. Povratak Jedaja.
Zašto se mi ( većinom muški roditelji borimo toliko za skrbništvo)? 
Iskustvima drugih koje sam imao prilike čuti i čitati, većina smatra da su njihove bivše partnerice vrlo nepodobne za daljnji odgoj njihove djeca a osim toga onemogućavaju im da budu prisutni u životu svoje djece kao roditelji. Nebriga za dijete, moralno i etički upitno ponašanje te negiranje prisutnosti drugog roditelja u životu djeteta su glavne odlike bivših partnerica - po mišljenju bivših partnera.
I ja sam, u sudskom postupku, na tužbu kraljice, podnio automatski tužbu za skrbništvo jer sam smatrao da mogu djetetu više pružiti u njegovu psihofizičkom razvoju u takvoj situaciji i okruženju te da će to garantirati kvalitetan odnos mojeg djeteta prema mami i tati.
To što se meni desilo mislim da je je bio maksimum koji sam, po mom mišljenju, mogao postići.
A šta sam to postigao? Moj sin ima sve kao i ranije osim slijedećeg. Ima dva doma ( još učimo o tome ) i još dvije osobe ( farfalinu i dečka moje bivše ). Dakle, sve duplo. Uključujući i kontrolu.
Da li bi moje inzistiranje na skrbiništvu omogućilo bolje okružje u kojem dijete odrasta? Nisam tog mišljenja i stoga nisam ni inzistirao.
Svaki roditelj mora procjeniti šta je bolje za njegovo dijete. I, opet, ne znam kome bih trebao zahvaliti pošto nisam vjernik što je u mojem slučaju dvoje odraslih ljudi odlučilo ne prebijati preko djece svoje odnose i posljedice svojih odluka.
Međutim, zasigurno bih se borio poput nekog mitskog heroja da zaštitim svoje dijete da to nije bilo tako. I razumijem, opravdavam i podržavam napore roditelja koji se bore za svoju djecu i njihovu dobrobit. I za mene su oni pogotovu muški, Prometeji. Nadam se da će ih što manje završiti na stijenama. Jer, za sada, svi roditelji koji se bore za svoju djecu, za njihovo pravo na oba roditelja, razapeti su kao Spartakovi gladijatori nakon poraza konzervativne, predrasudam zasljepljenog okružja i sručnjaka.
Zato, dragi moji roditelji, upitajte se, da li je uistinu važno biti SKRBNIK? Da li smo manje roditelji ako i nismo skrbnici ili smo više roditelji ako jesmo?

Podravsonzodax @ 13:39 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 24, 2008
Počelo je, počelo. Malo prije ovih blagdana nazvala me kraljica i uvrijeđeno ustvrdila da nije u redu da privatni život razvlačim po selu našem malom a osim toga da su zabrinuti dušebrižnici ustvrdili te je upitali da li je ona doista zlostavljala svoje dijete ili ne? Pokušavam si zamisliti tu situaciju. Na radnom mjestu ste ili bilo gdje drugo i onda vam priđe poznanik ili prijatelj. Kako dalje? Da li on otvoreno ispali pitanje - da li zlostavljaš svoje dijete? Ili kaže: ma ja sam čula/čuo da zlostavljaš dijete? Ili pak kaže: onaj tvoj ludi bivši je sve objavio na interetu, tamo laže i sere a među ostalim kaže da i zlostavljaš dijete.
Jedino protiv čega se ne možete boriti jesu glasine. Ljudi su dobronamjerni ili zlonamjerni. Svaki iz svojih motiva ili pobuda. Nekima nije dosta novih sapunica i njihovih nastavaka, neki su znatiželjni, neki ti zavide pa pokušavaju saznati nešto da bi se nabacili blatom na predmet zavidnosti tj. osobu, neki nemaju svoj život ili im je toliko loše da doista jedva čekaju da se nešto desi što im zaokupi pažnju i svrati pozornost s njihova vlastita. Razloga je više nego što ih se možemo domisliti ali zbirno efekt je isti. Osjetimo se povrijeđeni i ako ne shvatimo da protiv glasina ne možete istinom ili činjenicama postanemo njihov talac. Mama ti je kurva, tata ti je narkić, sestra ti je alkoholičarka, buraz ti je gey, bilo što, bilo što je dostatno da skrene pozornost.
Ni kraljici nije bilo drago zbog čega se nju spominje te mi je zbog toga i prigovorila. Ljuta je, i nesigurna a ne sviđa joj se ideja da je zlostavljala dijete. A da li je i ako je, kako?
Ja, na sreću ili nesreću, nisam imao takvih ekstrema kao DQ ili dijete razvod ili stotinu drugih očeva koje upoznah. Ne, kraljica nije takva osoba. Kraljica je žena s kojom sam bio u braku i s kojom imam dijete. Kad je brak popucao i ona je osjetla sve one ljudske kvalitete koje krase svakoga od nas. Mržnju i osvetoljubivost. Željelala me povrijediti a istodobno krenuti dalje sa svojim životom. Što se točno dešavalo s njom ne znam.
Znam da je prema farfalini imala vrlo ružne riječi ( kao svaka žena prema drugoj koja je s njenim bivšim partnerom) i da se nije ustručavala to iznositi pred malim mišom. Znam da ga je izlagala ispitivanju o tome što se dešava kod tate kadgod je mali miš bio kod mene u tom razdoblju i znam da je željela da joj se jednom zauvijek maknem iz života i očiju. A to je podrazumjevalo da se maknem i iz života malog miša.
Da li je to zlostavljanje? Prema definicijama stručnjaka, jest. Dakle da li je zlostavljala? Jest.
Ono što mislim da je velika ljudska kvaliteta, kod onih koji je imaju, da uvide svoje greške i pokušaju ih ispraviti kao i njihove posljedice. Uostalom u ovo doba najvećeg katoličkog blagdana primjetio bih da je samo jedan bio bezgriješan a to je Isus Krist. Svi ostali smo ljudi koji griješe, pokušavajući ih ispraviti kad shvatimo da smo ih napravili ili živjeti sa njihovim posljedicama. Sviđa mi se ta koncepcija kolektivnog grijeha. Svi smo griješni pa tko manje tko više.
I tu se postavlja mjera da li čovjek dobar ili loš. I da li je uopće čovjek ili bezumni primitivac koji agresijom brani svoj mali lebensraum u vlastitoj glavi?
Kraljica je, na kraju pokazala, barem zasad, kakva je osoba i kakav je roditelj. Ja, osobno, ne znam nikoga tko nije pogriješio. Ali znam da je vrlo malo ljudi sposobno uvidjeti da su pogriješili i pokušaju ispraviti grešku. Kraljica jest a socijalna radnica i vračara na CZSS-u ni sada ne žele ni učiti ni izvući pouke iz grešaka koje su učinile i ne žele ni razmišljati da ih ne ponove.
Ne, u bezumnom primitivizmu one reagiraju kao svaka robotljika. Pod pritiskom kontrole one pokušavaju naći opravdanje za ono što nisu napravile te sada traže znakove zlostavljanja i uznemiravaju dijete - zasigurno u njegovom najboljem interesu.
Nije li razlika očita i očigledna?
Nakon razgovora sa kraljicom nadam se da svi oni dušebrižnici poput prijateljica koje muž svako toliko malo pomaslari ( onako muški ) a nemaju hrabrosti prijaviti to kao ni nositi se s tim ali su zato uvijek spremne savjetovati i razglabati u terminologiji smeće nijedno a usta su im puna jebačina, sexa, i ostalog kao ni dušebrižnika bez života ili dušebrižnika za vlastito dupe neće uznemiravati kraljicu ni malog miša.

I svima bih poželio, i katolicima i oni koji to nisu, o implikacijama i porukama koje šalje ovaj katolički blagdan ( osim vječnog života ). 
Ergo, dragi moji, želim vam svima sretan Uskrs.
 


 

zodax @ 16:17 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 19, 2008
Evo čitam na očevom blogu priču o jednom o očeva čiji je slučaj doista extreman. Ujedno spominjeu se akcije i potezi koje je udruga OTAC za dijete pokrenula ( ili barem javno objavila ).

Dakle da rezimiramo koji su to potezi?

Predsjednik udruge je na svom medijskom blogu objavio činenice o slučaju kao i neke medijske objave sredine u kojoj živi navedeno dijete, majka i tata. 
I kako je on, poslao u ime tate i udruge, zahtjev pravobraniteljici za djecu da preispita rad i mišljenje CZSS u navedenom slučaju.

S poštovanjem prema svim navedenim radnjama sa ikojeg stanovišta poduzete radnje su , nažalost, po mom duboku uvjerenju, beskorisne.

Zašto?
Nadležni CZSS ima, njihovi navodi, stručnu savjetodavnu ulogu. NE ODLUČUJE. Samo daje svoje mišljenje. 
Odluku o povjeri djeteta na skrb i brigu provodi SUD, po sucu.

Ovdje se radi da se na nekontrolni mehanizam ( pravobraniteljica ) pokušava utjecati da utječe na preispitivanje radnji, postupaka i mišljenja neodlučuječeg tijela ( nadležni CZSS ) da izmjeni svoje " stručno " mišljenje.
Dakle onaj koji nema ovlasti bi trebao utjecati na onog koji nema ovlasti da donosi odluke da izmjeni "mišljenje"......ne čini li se to zdravom logikom i pokazanim happyendovima pogrešnim i vrlo upitnim.

Umjesto da se navedeneog roditelja savjetuje sa strane da zatraži druga mišljenja koja bi mogla osporiti odnosno dati SUCU ( JEDINI FAKTOR KOJI ODLUKU UISTINU DONOSI - obvezujuću za sve strane u postupku )  elemente da mišljenje CZSS-a kao savjetodavca zanemari, uzme u obzir relevantno drugo mišljenje ( većeg i višeg autoriteta ) te ima elemenata da uzme u obzir tatu kao skrbnika. Da obavjesti roditelja da po zakonu između 2 ročišta kad se radi o djeci NE SMIJE proći više od 2 mjeseca ( godišnji,negodišnji, uskrsi,božići, nove godine...)
Ovo nije borba s vjetrenjačama već ... ja niti ne znam kako bi ovo nazvao....samo bih konstatirao, da po mom sudu, toliko pozitivnog napora, truda i rada krivo usmjerenog. 
Prozivanje nadležnog CZSS-a eventualno može pridonijeti mijenjanju stava prema roditeljima u nekom budućem razdoblju. Malo vjerovatno, no moguće. Ili netko odista misli da je moguće da će nadležni CZSS dati drugo mišljenje ( a da nije zatraženo čak ni izuzeće članova tima ), znači da će isti ljudi reći - pogriješili smo, iz ih i tih razloga i dostavljamo drugo mišljenje sudu. Koji kredibilitet bi imali nadalje?
U svakom slučaju, ako i bude kakvih rezultata pismenom predstavkom pravobraniteljici biti će na dulji rok ali rezultati su vrlo upitni.

A šta je sa tatom i malom pahuljicom? Šta će biti s njima?
Ja predviđam da će nadležni CZSS dobiti upit pravobraniteljice. Iz mojih ranijih blogova mogli ste zaključiti da po tome oni pregledavaju sami svoje postupke i pošalju izvješće pravobraniteljici. Forma je zadovoljena, svi su svoje napravili, tata je gdje je, mama je gdje jest, dijete jest gdje jest, udruga jest gdje jest.
Mama će izaći sa mjesta gdje je trenutno a onda će Centar proglasiti tatu nesposobnim jer dijete ionako nije bilo kod njega već gdje jest. I kako je za majčin psihički oporavak važno da dijete bude dodjeljeno istoj na skrb....do slijedećeg puta koji može biti tragičan.
To će poslati SUDU koji nema drugog mišljenja i taj će uvažiti mišljenje CZSS i gdje je mala pahuljica?
Ja apeliram na zdrav razum i logiku da roditelj poduzme ispravne korake koji mogu pridonjeti promjeni ovog bolesnog i nezdravog stanja.
Ipak donošenje odluka u interesu djeteta i svom vlastitom je ponaosob odgovornost svih nas. Stoga želim roditelju puno sreće u želji da se izbori za svoju pahuljicu.

Sretno Vam bilo, oboma.

zodax @ 14:41 |Komentiraj | Komentari: 29 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 18, 2008

Danas sam bio na davanju izjave povodom poziva kojeg dobih 14.03.2007 godine vezano uz davanje izjave poradi emocionalnog zlostavljanja mog malodobnog djeteta od strane nejgove majke. 

Nisam znao nekoliko važnih činjenica, o kojima ću kasnije a koje sam saznao dijelom od vd.ravnatelja a dijelom od kraljice.

Dakle cijela atmosfera je podsjećala na onu sudsku. Na početku je predsjednik upravnog vijeća CZZS-a Labin upozao sa planom današnje rasprave. Složio sam se i davanje iskaza je započelo nakon upozorenja da je negovorenje istine činjenje kaznenog dijela.

Dakle iznio sam kronologiju događaja kakvu imate priliku čitati na mom blogu u arhivi do dijela kada sam iznio da, po mom mišljenju, nepostupanje po zakonskim odredbama tj. pretpostavljanje interesa jednog roditelja interesima djeteta ( pravo na OBA roditelja ) dovelo do reakcije predsjednika upravnog vijeća.

Nismo ovdje da bismo razmatrali Vaša mišljenja nego da date izjavu vezanu za zlostavljanje djeteta“

„ Znate što?“ – odgovaram – „ Ja ću Vam dati izjavu, to i činim, iznoseći kronologiju i njene posljedice po dijete sukladno njegovom interesu“ .

Poslije malog verbalnog okršaja, nastavljamo. Napominjem da odgovorne osobe u centru nisu reagirale na moje usmene predstvke, potom pismene ( urudžbirane ), da samo poštovao hijerarhiju ( soc.radnik, ravnatelj, pa državne institucije ).

Ovdje moram ispraviti svoje prethodne zablude. Jedina državna institucija koja nije reagirala jest MZiSS ( reagirala nakon predstavke MOBiMS ) i slavni naš MUP ( uopće nisu reagirali ).

Da je zauzimanje takvog stava kao i iznošenje da je „ u najboljem interesu djeteta“ provođenje 1 sata tjedno sa roditeljom koji ne živi – zločinačko i katastrofalno te u dijametralno suprotno u skladu sa znanstvenim istraživanjima i činjenicama.

Da je ZLOČIN takvo mišljenje dostaviti sudu koji pak mora u koliziju sa sudskom praksom i produljuje agoniju djeteta izvođenjenem dodatnih psihofizičkih pretraga jer se svaki roditelj bori za svoje dijete i za njegovu dobrobit.

Nisam siguran na koji način ali sam očigledno rekao nešto u trenutku kada je vd.ravnatelja rekao da nije potrebno prijetiti.

„Prijetim?“ – kažem ja. „ Tako nešto mi nikad ne bi palo na pamet.“

„ Ja sam to tako doživio a kako kolegice, ne znam“ – on će.

„Unaprijed se ispričavam i, vjerujte mi, da mi nije ni intencija a ni namjera nikoga dovoditi u stanje da se osjeća ugroženim. Ukoliko sam postigao takav efekt, ispričavam se i molim Vas da isto zanemarite“

Isprika je prihvaćena i krećemo dalje. Zaključujem da je nepostupanje centra u najboljem interesu djeteta dovelo do situacije u kojoj smo se našli. Da su djelatnici centra donijeli pravilnu procjenu i posvetili pozornost te poduzeli radnje ( pri manipulaciji djetetom povećati opseg vremena koje dijete provodi sa roditeljem s kojim ne živi ) ne bi došlo do ovakve situacije. Propusti koji su napravljeni direktno su nanjeli štetu mome djetetu na čiji su se  „ najbolji interes“ pozivali i pozivaju djelatnici centra pri donošenju odluka.

„ Zašto se niste obratili sudu? U njegovoj je nadležnosti donošenje odluka o djetetu?“- pira ravnatelj – „ Mi imamo samo savjetodavnu i stručnu ulogu.„

„ Jesam“ – kažem ja – „ I sreća je da je sutkinja postupila etičko, moralno i ispravno – u interesu djeteta suprotno „ sramotnom „ mišljenju  centra.I nemojte prebacivati lopticu na sud. Znam da su Vam oduzete ingerencije izmjenama zakona 31.12.2005 osim u slučajevima kakav je bio pred Vama. Mogli ste i morali upotrijebiti svoju stručnost.Zašto niste reagirali na moje usmene i pismene predstavke, to znate Vi.“

 

I stiže prva verbalna šljaga.

„ Mi smo obavezni, prema zakonu, ispitati Vaše navode te potuzeti potrebite radnje“ – kaže ravnatelj.

Opao sam u nesvjest. Mali miš napreduje po svim frontovima. U školi – napredak. Miran je i spokojan. Ima mamu i tatu a centar bi, u pokušaju da opravda nedopustivo ponašanje svojih djelatnika, narušavao to.

„ Stranka ( moja malenkost ) izjavljuje da nema nikakve osnove za poduzimanjem daljnjih radnji od strane Centra vezano za zaštitu djeteta od nasilja činjenog od strane majke jer se situacija, odnosno odnos prema djetetu i meni poboljšao. Zahtjeva da bez pristanka oba roditelja se ne poduzimaju nikakve daljnje radnje po postupanju u ovom predmetu zbog naboljeg interesa djeteta jer bi takvo uplitanje, po mom mišljenju, narušilo mir i spokoj koje je dijete postiglo te unazadilo njegovo napredovanje“ – izjavljujem ja i to ulazi kao kraj izjave.

U mom slučaju sreća u nesreći ( CZSS, agresivna odvjetnica kraljice,....) je da su mi drugi ljudi sa istim problemima dali materijal ( Rainman, Tim, DQ i svi ostali – oprostite što Vas, dragi moji ne nabrajam ali Vas je toliko puno ) – istraživanja, znanstvene studije i literatutu poput Wharshakove knjige „ Otrov razvoda“ te sutkinja koja je pretpostavila razum i ljudskost te doista „ najbolji interes djeteta“ – interesima roditelja i „ stručnom „ mišljenju labinskog CZSS-a i njegovih djelatnika te naposve kraljici, koja je pokazala koliko voli svoje dijete.

Još smo se malo spominjali oko ingerencija Centra i ingerencija roditelja jer sam rekao da nisam dozvolio da mi dijete ostane bez tate a neću dozvoliti ni da ga itko uznemiava kao ni kraljicu.

Ravnatelj kaže da imaju zakonske ovlasti. Imate, kažem ja. Postavite se kao stranka u postupku i tužite nas ( kraljicu i mene ) da nemamo poslovnu sposobnost. Do tada, ukoliko se približite mom djetetu u stručnom kontekstu, pojaviti ću se za 15 minuta i optužiti Vas za maltretiranje djeteta te ishoditi zabranu pristupa sudskim putem. A ja sam roditelj što mi po OZ-u daje veće ovlasti nego Vama.

Isto samo obavjestio i kraljicu koja mi je rekla kako su jučer bile kod nje – psiholog-psihijatar ( pitanje je sad ) i soc. radnica te vršile uvid u psihofizičko stanje djeteta.

To može, PO MOM MIŠLJENJU, samo besćutna osoba koja zbog SVOJIH INTERESA ( opravdavanja vlastitih stavova i profesionalnih odluka ) pod krinkom brige za dijete iskazuje strah za posljedice svojih profesionalnih odluka.

Drugi dio našeg zajedničkog boravka bio je off the record i neću ga iznositi u javnost osim pitanja da li je moj internetski nick Zodax ( što sam odgovorio potvrdno ) i naznake da bih zbog terminologije zločinačka organizacija mogao snositi pravne posljedice ( na što sam bio spreman od početka ove priče ).

Ipak, sveukupnost razgovora off the record dala mi je nadu da se nešto može promjeniti nabolje za svu tu djecu i dječicu.

Labin ( i Labinština ) svoj doprinost ljudskoj civilizaciji dala je u obliku Matije Vlačića Ilirika, Labinske republike a možda je sada na redu da da doprinos u zaštiti prava djece i da CZSS postane doista mjesto gdje rade empatične osobe koje će posredovati, doista, u najboljem interesu djece čiji se roditelji razvode. I, još jedanput, biti svjetionik koji će donositi svjetlost u mjesta gdje nema nade.

Ponosan sam da sam građanin takvog grada. I ponosan sam da sam sugrađanin grada u kojem žive takvi ljudi, ljudi koji imaju pravo nazivati se – ČOVJEK.

Hvala svima na podršci i lijepim željama. I svima Vama koji ste u problemima želim da znate, tu sam za Vašu djecu.

Kako bi moj kolega DQ rekao
-
VIRIBUS UNITIS!


zodax @ 15:13 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
petak, ožujak 14, 2008
Danas se pojavi poštar na vratima sa preporučnim pismom s povratnicom. I jednim običnim.
Gledam ovo preporučeno, od zločinačke organizacije je a stoji ...poziv za 18.03.
Na ovo drugo ni ne obraćam pažnju, otvaram i vidim da su mi vračevi poslali poziv za stranku ( čl. 87.ZUP) radi davanja izjave u predmetu nasilja nad vašim sinom od strane majke djeteta.

Pazi datum, 13.03.2008 godine. E, popizdio sam do jaja. Mislim se kad im dođem tamo i izjavim da su zločinci, da ću snimati razgovor, da ću ih prijaviti ministarstvu i državnom odvjetništvu, da ću privatnu tužbu podnijeti protiv njih u ime mojeg djeteta i svoje vlastito.
U meni bura i nevera u isto vrijeme. Gledam drugu kovertu a u njem mi je pisao g.Dragutin Keserica inače pomoćnik ministra u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi sa osnovnom plaćom od 13.251,72 Kn ( bez dodataka ) ( Javni podatak ).

I meni kaže g. Keserica slijedeće.

Predmet : Odgovor na predstavku 
        - dostavlja se

Poštovani, ( barem zna pravopis, inače se danas svi jako štuju a mene su učili da se štuju mrtvi)

Vašom ( stvarno zna pravopis ) predstavkom od 31.12.2007 zatražili ste od Ministartva obitelji, branitelja i međugeneracijse solidarnosti ( zatražio sam od njih - imam poštansku potvrdu ) pomoć u svezi problema koji se pojavljuju prilikom realizacije kontakata sa vašim djetetom ( fućććć, pravopis ). Ministarstvo je zatražilo izvješće nadležnog centra za socijalnu skrb o stanju predmeta.
CZSS Labin dostavio očitovanje u svezi vašeg predmeta.
Iz navedenog izvješća razvidno je da je Centar za socijalnu skrb postupao sukladno pozitivnim propisima u interesu djeteta, te da  će i dalje poduzimati mjere i radnje u interesu djeteta, pri čemu traži potpunu suradnju oba roditelja.

Nema poštovanja, drugarskog pozdrav ičega.

Na znanje MOBiMS,Zagreb.


Dakle, nisu reagirali na MOJU predstavku već na zahtjev drugog ministarstva ( svaka čast uredu pravobraniteljici i Mupu - oni se nisu ni oglasili ).
Centar je REKAO. Centar je također rekao da je savršeno normalno da se dijete i tata viđaju 1 sat tjedno. Koji je to buisniess? Ja silujem djete, pa me tata prijavi, pa me policija nazove, kaže da ih je nazvalo komunalno redarstvo i pita jeste li? Ma ne to je bilo u interesu djeteta a nisam. Oni kažu dobro, i onda tati kažu ma to je bilo u interesu djeteta a usput obavjeste i komunalno redarstvo.

Postupao sukladno pozitivnim zakonskim propisima????? 

Članak 106.


(1) Svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta.
(2) Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.


Članak 108.

Ako se dijete nalazi bez pravne osnove kod druge osobe koja odbija predati dijete, sud
će u izvanparničnom postupku na prijedlog roditelja, djeteta ili centra za socijalnu skrb bez odgodeodlučiti o oduzimanju djeteta takvoj osobi.

NIJE POSTOJAO.CENTAR JR BIO OBAVJEŠTEN 25.11.2007 godine. 
CENTAR NIJE POSTUPAO SUKLADNO POZITIVNIM ZAKONSKIM PROPISIMA.
 
CENTAR JE POSLAO POZIV 13.03.2008 godine
CENTAR JE ŠTITIO INTERES RODITELJA KOJI JE, U TOM TRENUTKU, PROVODIO EMOCIONALNO ZLOSTAVLJANJE. ( što je razvidno iz njihovih "mišljenja")

Nije jer na prijavu za emocionalno zlostavljanje nije reagirao u studenom već je reagirao kad ga je kontrola pitala what the fuck, is going on?

Zaslužio je gospodin Keserica sa plaćicom ( min. 13.000,00 Kn - bez dodataka i mojih novaca, među nofcima svih ostalih poreznih obveznika ) da se njegovog šefa ministra zdravstva obavjesti o mišljenjima i razvidnostima njegova pomoćnika kao i medije.

Ujedno je i ODO zaslužilo zaprimiti obavjest o razvidno legalnom ponašanju centra za socijalnu skrb u skladu sa zakonom RH sa pripadajućom predstavkom na osnovu koje su dužni pokrenuti istražni postupak. 

Sve gore navedeno, u najboljem interesu djeteta jer je sukladno Haškoj konveciji dijete ima pravo na oba roditelja te osoba ili osobe koje su to onemogućile i onemogućavale a po zakonu su bile dužne poduzeti potrebite radnje " u najboljem interesu djeteta ".

Navedene osobe odlučile su zanemariti prijavu jednog roditelja te su potrebite izvide i radnje počele provoditi izvan zakonskih rokova te nakon upita nadležnog ministarstva. Time su zanemarile " najbolji interes djeteta".

Zaslužio je g.Keserica da i ja, dok budem obavještavao njegovog šefa, javnost a i udruge za ljudska prava, da i ja njega obavjestima da kad ja prekršim zakon, odgovaram te zahtjevam odgovornost osoba koje su postupale protivno zakonskim odredbama.

Budete bili u tijeku......zodax @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 11, 2008
Svakih nekoliko dana objavim novi post na forumima u cilju informiranja javnosti o djelovanjima zločinačke organizacije u mom selu. Služim se podacima koje sam napabirčio od drugih a ujedno pripremam medijsku kampanju da ovi začahureni vračevi izađu iz kukuljica pa da ili odgovaraju za nedjela ili promjene politiku.
Ujedno kontaktiram sa udugama, dostavljam im informacije o mogućnostima financiranja i stojim na raspolaganju.  Ne privatnim egoima i interesima već djeci i reprezentima njihovih interesa.
Moram spomenuti udrugu dijete razvod koja je objavila prijedlo sporazuma između razvedenih roditelja a odnosi se na malodobno dijete koji je vrlo precizan i definiran. Konkretan prijedlog, hvalevrijedan. Moje je mišljenje da vračevi iz Centara iznesu navedeni pred roditelje i osiguraju repekusije za roditelja koji ne poštuje napisano i potpisano pridonjelo i bio bi to veliki korak za dječicu.
Ne znam u kojoj je to fazi ali inteziviranjem aktivnosti udruge definitivno bi navedeni prijedlog mogao ući u OZ ili u pravilnik o radu CZSS-a. Nadam se da će krenuti tim putem jer je potrebno da saborski zastupnik dostavi ako se radi o amandmanu predsjedniku sabora prijedlog amadmana. Onda predsjednik sabora odlučuje kada će amandman staviti na dnevni red. Kvalitetnim lobiranjem bi se od halabuke i vriske, prozivanja i plakanja na tuđim ramenima došlo do implementacije kvalitetne ideje u zakonodavstvo RH.  Ukoliko se radio o uvođenju na nivou pravilnika potrebno je kontaktirati pravnu službu ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te ministra samog, jer je pravna služba koja mijenja i dorađuje pravilnike a ministar ih potpisuje.
U svakom slučaju, lobiranje i konkretni pomaci.

Držim im fige u namjeri da kvalitetna ideja zaživi u praksi.

EKSKLUZIVA!!! Brat je dobio privremenu skrb nad djetetom - piše jedna od osoba koja se predstavlja kao Zabrinuta teta. EPPUR SI MUOVE (IPAK SE KREĆE).

Nadam se samo da će i navedeni gospodin imati na umu kakav roditelj bi trebao biti i bude što bolji. Uz navedene čestitke i najbolje želje. Mada dok ima takovu sistericu, nema beda. 

Htio bih spomenuti i udrugu KORMORAN. Mada je razlog i bivstvo udruge malo drugačije ( više na linjiji paterosa ) ipak se radi o interesima djece. Na njihovom sajtu imate razne aktivnosti koje su organizirali i to mi se čini sjajno. Definitivno neke od stvari koje su naveli bi trebalo implementirati i provoditi u svim sredinama.

Evo čitam na rainmanovom blogu da se predlaže promjena ustava u cilju zaštite očinstva. Treba zaštititi djecu i implementirati prava koja su im zagarantirana poveljama i konvencijama.
Ovo bacanje prašine u oči tipa sad smo zaštitili majčinstvo, djecu pa ajmo sad i očinstvo je mlaćenje prazne slame po mom sudu. Samo se pokušava amnestirati za javašluk i otvorenu diskriminaciju koja se dosad primjenjivala a najgore je da se to pokušava prodati.

A tko kupi, neka kupuje.

Nadam se da će naći dovoljno razuma da se podigne glas protiv istog modaliteta koji je doveo do situacije u kojoj se prava djece ne poštuju ( PRAVA NA OBA RODITELJA ) pa reći majke imaju prava pa sad da i očevi imaju prava.

Stara birokratsko-politička maksima - ako ne želiš riješiti problem osnuj komisiju.

zodax @ 14:39 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
subota, ožujak 8, 2008
Od srca čestitam svim ženam njihov dan u želji da ga provode kako ga žele.

Drage dame - 

SRETAN 8.MART


Vaš ZODAX
zodax @ 23:36 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
petak, ožujak 7, 2008
...dobili ste svoje mjesto na lokalnim portalima grada Labina. Vaši linkovi i priče su tamo. Tko želi više, molim lijepo......tu sam.zodax @ 15:44 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 5, 2008
Danas sam nakon iskustva sa " mišljenjem" vračeva i vračarica na lokalnim portalima svoga grada i napisao na forumima post pod nazivom 

CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB - J'ACCUSSE

Portal lokalne novine zvan Novi Foji - dotični je post pretvorio u naslovnicu te pozivam sve posjetitelje mog bloga, sklone mi i nesklone, da se pridruže u komentiranju svojim primjedbama,mišljenjima i stavovima.

Ovdje su linkovi :

www.novifoji.com

www.labin.com

www.labin.info 

Hvala Vam unaprijed u ime sve djece koja će proći kroz taj centar. Pomognite im da barem imaju bolje šanse da imaju oba roditelja.

zodax @ 23:52 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Pohvalio sam se da idemo prema sporazumnom raskidu braka, kraljica i ja. Ona je, pokrenula tužbu za razvod o čemu sam pisao ranije.
U sklopu tog procesa danas je bila zakazana rasprava na kojoj se odlučivalo o boravku djeteta. Udruga vračeva i vračarica ( CZSS ) Labin je dala svoje mišljenje kako je bilo i očekivano. 1 sat tjedno ; svaki drugi vikend od subote od 11.00 do nedelje do 17.00.
U međuvremenu kraljica i ja smo se dogovorile slijedeće ( copy/ paste izjava ).I Z J A V A

 

 

Ja, XXXX XXXXX, izjavljujem :

 

1.) da sam suglasan da kraljica bude primarni skrbnik malodobnog malog miša.

 

2.) Da smo kraljica i ja dogovorili kontakte roditelja koji ne živi s djetetom kako slijedi:

 

a) svake srijede od završetka nastave do četvrtka u 8.00 te svakog četvrtka od 17.00 – 20.00 sati.

b) svakog drugog vikenda koji se računaju od petka u 17.00 do nedelje u 17.00.

c) praznici i blagdani u omjeru 50:50 u odnosu na drugog roditelja

 

3.) da ću uplaćivati nadoknadu za uzdržavanje djeteta na tekući račun primarnog skrbnika tj. kraljice  do 20-tog u mjesecu počevši od ožujka 2008 godine u iznosu od 1.700,00 mjesečno

 

4.) da ću podmiriti zaostale naknade za uzržavanje djeteta na način da ću uplaćivati do navedenog datuma iz točke 3. dodatnih 500,00 Kn do podmirenja iznosa naknade za 12 mjesec jer se kraljica ne slaže da novac utošen za malog miša u tom razdoblju s moje strane bude uzet kao doprinos uzdržavanju djeteta sa čime sam suglasan.

 

5.) Obavezujem se da ću, ukoliko budem u mogućnosti, izdvajati i veći iznos, po vlastitoj procjeni sa čime se slaže i kraljica.

 

6.) Ovu izjavu prilažem kao dio sporazumnog dogovora o raskidu bračne zajednice te ukoliko do istoga ( sporazumnog raskida braka ) ne dođe ova izjava nema validnost.

I odemo mi do suda, prethodno sam s pravnim zastupnikom raspravio i izvjestio ga o načelnom razgovoru i dogovoru. Frajer oduševljen, kaže evo super za 10 minuta smo gotovi. Dolazimo do sudnice, kraljica sjedi, dolazimo do nje ona čita još jedanput, suglasuje se i.....

dolazi njena pravna zastupnica. Ona tvrdi da nije adekvatno da se samo razgovara o djetetu i naknadi već da rješimo kompletan financijski angažman ( dugovi, potraživanja i nekretnine ). Izjavljuje da to nije u najboljem interesu njene stranke. Pravnik i ja je gledamo u čudu, o čem ova brije, a kraljici odjednom više ništa nije jasno.

Odvajaju se i počinje dodatni dogovor. Službenica nas zove, ja dolazim do njih i onda njena advokatica počne - dobiti ćemo osam dana pa ćemo se do onda o svemu dogovoriti. Kraljica se slaže.OK, govorim ja i ulazimo u sudnicu.
Sjedamo i sutkinja dostavlja mišljenje centra koje sam naveo gore. Sutkinja ispravlja kraljičinu pravnicu u njenim tvrdnjama. I kreće - Kafka show.
Odvjetnica kaže da ovo nije u interesu stranke ( dogovor ) i da se u rješenju navede mišljenje centra. Gledam je ja u čudu, moj pravnik isto, sutkinja također. Kraljica je totalka zbunjola. Govori sutkinji da joj je slabo i da ništa ne razumije. Sutkinja je pita da li se želi izaći konzultirati sa pravnicom. Da, kažu, izlaze van sudnice.
Nakon kratkog vremena u kojem sam sa sutkinjom malo porazgovarao o vračevima i vračarama u centru i statistici, vraćaju se i kraljica mi govori da želi trenutak sa mnom.
Izlazim van i kraljica mi sa suzama u očima govori - pravnica mi je rekla da ako ovo potpišem da za 3 mjesca možeš tražiti skrbništvo kad se već brineš o njemu. Ma kod mene je 2 dana, kod tebe 3. Priznajem ti primarno skrbništvo i dodati ću izjavu da neću tražiti promjenu do djetetove punoljetnosti. Ona me gleda suznim očima. Znaš, zasrali smo puno toga, ja ne mogu uvjeriti tebe da ti pravnica laže i odugovlači, nemoj dozvoliti da budemo loši i da nam drugi režu kruh- kažem ja.
Ona se slaže, ulazimo u sudnicu i iznosimo sutkinji da se ja javno odričem zahtjeva za skrbništvo.
I njena pravnica opet - nije u interesu moje stranke i djeteta!

Ideš. Opet svi kolutamo očima samo nam se sada i pridružuje sutkinja. I obraća se kraljici, šta Vi mislite. Jeste li suglasni s ovim što ste se dogovorili? 
Kraljica kaže da ne zna ni sama jer da joj pravnica kaže.
I stiže kršendo.

Sutkinja ( ženskog spola ) govori - gospođo ja mislim da nema ni jednog validnog razloga da ograničite sustrete sa ocem ako ne postoji kakva patologija kao alkoholizam i narkomanija. I ja sam majka  a ako želite kao svjedok ću posvjedočiti ako Vaš suprug zatraži promjenu skrbništva.
Mislim da je sasvim prikladno što ste naveli u izjavi.

Uljeće pravnica  kraljce - ali, centar je rekao. Prestanite me prekidati, kad Vam dam riječ onda ćete govoriti i prestanite ometati postupak i odugovlačiti ga, unostiti konfuziju.

OD RIJEČI DO RIJEČI.

Na kraju, usaglasismo se o privremenom režimu kao smo se ranije dogovorili. Izlazi pravnica iz sudnice i pozdravlja me ( znamo se privatno ). Mrzim te, kroz smijeh govorim. Ona kaže, do okončanja postupka. Mrzim te, ponavljam ja, i nije do kraja postupka. Bezveze tu lupetaš, govoriš laži kraljici a mali ti nije ni na kraj pameti. Umjesto da pozdraviš dogovor, koji je više nego fer ti onemogućavaš ikakav konstruktivizam. Ja ne znam da li je to etično ali moralno nije a igraš se sa životom mog djeteta.

Izlazimo van, svi zajedno a ja uskačem nazad u sudnicu i govorim kako bi želio dobiti svoju procjenu. Sutkinja me stera van i kaže, neću sad o tome, nije premet.

Izlazimo, svi četvero, i kraljica, moj pravnik i ja sjedamo u obližnji kafić. Pričamo o slučaju, dogovoru i svemu ostalom. 

Eto završio sam u borbi s pravnicom kraljice. A kraljica isto shvaća da je djetetu potreban tata i da je sasvim OK da i ja budem tu negdje i uzmem dio odgovornosti. 

Beware, enemies can jump from anywhere.

Što bi rekao moj kolega istog nicka - nemres belivit.
 

zodax @ 14:28 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare