Moj internet dnevnik
zodax
Blog - veljača 2009
utorak, veljača 10, 2009
Dakle, uopće nisam imao pojma da postoje. No eto, prenio je Očevblog, informacija je tu a ja ne bi bio ja da je ne proslijedim. Stoga, evo kratkog sižea iz medija s naznakom da link navedene udruge imate na desnoj strani. Osobno, jedanput dobivši informaciju uopće nije bilo teško naći ih što pokazuje da tko god je iza toga porilično efikasno je odradio predstavljanje u medijima uključujući tu razno razne županije. Jest da je ime malo problematično jer asocira na hrvatsko zagorje a problem je puno širi i prostire se po cijelom području lijepe naše no početak je više no korektan. Nadamo se da ćemo imati prilike više saznati o njihovom djelovanju iz medija.

Dudeki“ traže obespravljene muškarce

 

 

Udruga za zaštitu prava muškaraca i djece u obitelji te pomoć samohranim očevima Dudeki želi ostvariti ravnopravnosti i jednako provođenja zakonom predviđenih sankcija, kada je u pitanju obiteljsko nasilje, i za žene i za muškarce.

 Dudeki smatraju da su muškarci pred sudom, pri razvoda braka, često u lošijem položaju od žena. Zbog toga su ostvarili kvalitetnu suradnju s odvjetničkim timom po pitanju besplatne pravne pomoći, kao i timom liječnika psihologa, psihijatra i drugih zdravstvenih djelatnika, kada je riječ o provođenju obavezne psihosocijalne terapije.

U udruzi su se susretali s različitim slučajevima i životnim pričama - među njima je bilo alkoholičara i stvarnih nasilnika u obitelji, ali i onih koji su proglašavani nasilnicima na temelju lažnih optužbi i telefonskih poziva policiji koje su uputile njihove supruge.

Praksa je pokazala da je veliki broj muškaraca tijekom braka bio izložen sustavnom verbalnom maltretiranju svojih partnerica, istaknuo je predsjednik udruge Damir Bartolčić dodajući također kako je, bilo i primjera fizičkog nasilja žena nad muževima.

 Dudeki žele ostvariti dobru suradnju i sa ženskim udrugama, jer se i jedni i drugi zalažu da se nasilje sankcionira.

 Udruga broji sedamdesetak članova, što Bartolčić objašnjava činjenicom da se muškarci teže odlučuju povjeravati i svoje probleme iznositi pred drugima. Zbog srama i zatvorenosti, nakon bračnog brodoloma, oni često ostaju zatvoreni, a u stvarnosti im treba pomoć.

Statut udruge definira visok stupanj privatnosti svakog člana, a svi oni koji imaju problema ili pak misle da su im povrijeđena prava mogu dobiti informacije o Dudekima na web stranici www.dudeki.hr.

zodax @ 19:17 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 5, 2009
Inače ovo ne radim no ovo zaslužuje to. Originalno je postala suton1 i na tom blogu www.suton1.bloger.hr možete pročitati to isto.

Pa pročitajte ovo CZSS-ove i vi suci skupa s advokatima. Kad vas ne mogu dirnuti vapaji diskriminiranih roditelja možda vas dirne ova nevina djevojčica koju u strahu za vaše plaćice razvlačite i razvlačite i ne date joj da nađe mir sa svojom obitelji.

A ovom roditelju treba dignuti spomenik i staviti ga na pijedestal. A i ovima gore treba dignuti spomen ploču tako da se ne zaboravi. MOžda vi hoćete poštovani CZSS-ovci kojima je na pameti najbolji interes djeteta ili barem tako vi tvrdite, ali mi nećemo. A neće ni ova djevojčica...

I......
Iz perspektive malene djevojčice.Ovo su malene sličice djevojčice,čije sam rečenice utopila u cjelokupnu priču.To su njene crtice,koje ona s vremena na vrijeme izbaci iz sebe.Svi njeni strahovi i istine.
Istinita priča djevojčice koja je navršila šest godina...


Imam šest godina.Možda sam već velika,a možda i malena.Imam mamu,a imam i tatu.Nekada sam voljela,jednako oboje.Tata i mama su se rastali,malo sam živjela sa tatom a onda su me poslali živjeti sa mamom.Bile smo sretne.Tatu sam vidjela  ako me mama nebi uspjela tada sakriti,a voljela sam vidjeti tatu,ali mamu nije bilo briga.Rekla je da me tata ne voli.
                                                 ***********************
Tad je bio lijep sunčan dan.Imala sam četiri godine.Mama je kuhala ručak,a baka je bila na katu u svom djelu kuće.Bila sam umorna od igranja i cike,pa smo legle spavati mama i ja.Zaspala sam.Ne sjećam se,zašto mi je mama došla i zatvorila usta.Možda sam bila zločesta.I mama mi je jako,jako rukama zatvorila usta.Onda sam vidjela da mama ne želi sa mnom spavati,nisam mogla disati,vidjela sam da mama ima jako veliki  nož,povukla je svom jačinom po mom vratu.Uspjela sam se istrgnuti ,vrištala sam.Čula me je baka na katu kako vrištimi plačem.Dotrčala je baka i ona je jako plakala.Odveli su me u bolnicu,išla mi je jako krv.Znate kako me je jako,jako bolilo,kad su me doktori šivali.Baka me je skrivečki za par dana odvela iz bolnice kući.Pokazala mi je sobu i rekla da nema puno kapi krvi,da je netko bacio kamen kroz prozor,pa me staklo pogodilo.Znam da me baka lagala.Odvezla me je onda natrag u bolnicu da nitko nije primjetio,da me vodila kući.Ležala sam u bolnici,mislila sam,možda sam bila mami zločesta.
                                                     *********************
Tata je bio sa mnom puno u bolnici.A ne znam zašto je tata plakao.A više me nije boljelo.Možda i on misli da sam ja zločesta.Nisam nikada pitala za mamu.Tata me je odveo do nekih teta i ostavio,a mislila sam da ću s tatom živjeti..Ali tate nije bilo,ostavio me je u domu za nezbrinutu djecu.Plakala sam puno,a on mi je rekao da me mora ostaviti.Znala sam ga čvrsto zagrliti,plakati i ne puštati ga iz svog zagrljaja,pred domom.Mislila sam da me i tata ne voli,kad me stalno vraćao u dom.A stalno sam mu govorila: tata ja bih ostala,jel da tata,da ja više ne moram u dom.Ali tata me je stalno vodio natrag u dom.Možda me je vodio u dom,jer sam bila zločesta.
                                              **********************
Sad imam šest godina,ja i tata smo napokon zajedno.Jako volim svoga tatu,i on voli mene.Nisam vam rekla,kad bi mi tata nešto novo kupio,nisam to mogla nositi u domu,jer bi mi drugi odmah uzeli.Ali danas,kad mi tata kupi odjeću ja to uvijek nosim.Volim svoga tatu,tata voli mene.
                                             ************************
Idem stalno kod doktora u Zagreb,tamo crtam,pa pričam s tetom.A ja ne razumijem,što ću reći u Zagrebu,da me ne odvedu od tate opet.Pitaju me za mamu.Mama je u bolnici,i u zatvoru.Ove godine su mi rekli da će mama još malo doći iz zatvora.Nakon dvije godine otkako me je jako porezala.Mama je rekla na sudu,da neće da ja živim sa tatom,da je meni ljepše u domu.A meni nije bilo lijepo u domu.Bilo me je strah.Moj je tata dobar a mama je rekla da neće da ja budem sa tatom.Dobri ljudi su rekli da ja nakon dugo vremena mogu živjeti sa tatom i da ne moram više ići u dom.
                                             ************************
Mama će doći iz zatvora ili bolnice.Ona će me željeti opet kao i baka.Ja se mame bojim,a i bake.Baku znam vidjeti,ona mi ružno priča o tati,baš prosto,a i viče me zašto volim tatu.Baka kaže da je tata kriv.Jako me je strah.Stalno sanjam ružno.Volim mamu,malo sam je i zaboravila.Ali mene je mame strah,ako opet budem kod nje,i ako zaspim,hoću li se ponovno probuditi.Danas imam šest godina,a voljela bih još dugo živjeti.Mogu li biti sretna,da me puste da ja budem sa tatom koji me jako voli i ja njega volim.Kod njega sam bezbrižna i nije me strah.Sad vam idem u vrtić,imamo maškare.Tata je rekao tetama u vrtiću,da možda neće moći,ništa kupiti za maškare.Tete su rekle da mi tata obuče veliku košulju i sveže remen,a one će staviti masku na glavu.A tako bih voljela biti princeza kao i sve djevojčice u vrtiću.Tata me je iznenadio,kupio mi je odjeću za maškare.Biti ću princeza,kupio mi je princezinu odjeću ima i krunu, i rekao mi je da sam lijepa..Ja bih zauvijek ostala s tatom da me više nikada ne bude strah.Ja volim svoga tatu.I još nešto,ja sam tatin micek.

zodax @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare